Werkwijze
Wachttijd
Vanaf 1 april 2016 geldt de wettelijke verplichting dat, wanneer je de wachttijd te lang vindt, je contact op kunt nemen met de zorgaanbieder of je zorgverzekeraar kunt vragen om wachtlijstbemiddeling.
Er is geen wachttijd tussen de intake en de start van de behandeling. Zodra de intake is afgerond, kan direct met de behandeling worden begonnen.
Aanmelden
Indien u zich wilt aanmelden voor behandeling, kunt u een e-mail naar mij sturen met het verzoek om contact op te nemen. Ik streef ernaar om u binnen 14 dagen te benaderen om te bespreken of mijn aanbod passend is bij uw zorgvraag. Mocht mijn aanbod aansluiten bij uw hulpvraag en de wachttijd voor behandeling voor u acceptabel zijn, dan kunt u, na overleg met mij, het (beveiligde) aanmeldformulier invullen.
Intake- en behandelplan
De intake bestaat doorgaans uit enkele gesprekken om diepgaand inzicht te krijgen in uw klachten, en wat u precies nodig heeft. Het is belangrijk om verschillende aspecten te bespreken, zoals de aard van uw klachten, de voorgeschiedenis ervan, wat u zelf heeft ondernomen om ze aan te pakken, en uw verwachtingen van de behandeling. Er wordt ook aandacht besteed aan wat er goed gaat, en er wordt gekeken naar uw persoonlijke eigenschappen.
Na de intakegesprekken vindt er een adviesgesprek plaats waarin we het behandelplan gaan bespreken. In het behandelplan worden uw klachten en diagnose beschreven, samen met achtergrondinformatie. Ook vindt u er een samenvatting van een mogelijk verband tussen uw voorgeschiedenis en uw klachten, aangevuld met de behandeldoelen, de frequentie van de gesprekken, evaluatiemomenten, het type behandeling en de behandelvoorwaarden. Tot slot wordt het zorgvraagtype vastgesteld, dat informatie geeft over uw zorgvraag
Als u akkoord met het behandelplan bent, dan wordt het door ons beiden ondertekend, waarna u een origineel exemplaar mag meenemen. Een digitale kopie wordt bewaard in uw dossier. Vervolgens ontvangt uw verwijzer, met uw toestemming, een brief met een samenvatting van uw klachten, de diagnose en het voorgestelde type behandeling. Hierna kan de behandeling van start gaan.
Het is ook mogelijk dat behandeling in deze praktijk niet zo geschikt is. In dat geval wordt u terugverwezen naar de huisarts, die u kan verwijzen naar een andere praktijk, de POH-GGZ of de Specialistische GGZ.
Enkele diagnoses zijn uitgesloten voor vergoeding van de zorgverzekeraar zoals: relatieproblemen en aanpassingsstoornissen.
De praktijk biedt geen behandelingen voor: problematisch middelengebruik (als hoofddiagnose) en/of ernstige suïcidaliteitsklachten.
Behandeling
Ik bied generalistische zorg in het kader van zowel de Basis- als de Specialistische GGZ . In de Basis-GGZ worden kortdurende, doelgerichte behandelingen geboden waarbij de cliënt in staat is zelf de regie te pakken. Het is bedoeld voor milde tot matige, niet-complexe psychische problemen. Onder Specialistische GGZ zorg wordt verstaan de behandeling van complexe, ernstige tot zeer ernstige klachten, bijvoorbeeld doordat er meerdere klachten gelijktijdig spelen. De behandeling kan plaatsvinden in de Nederlandse, Engelse of Hebreeuwse taal. Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen in behandeling komen voor:
Angst, paniek, dwang of fobische klachten
Depressie en somberheid
Piekeren
Stress en burn-out
Trauma
Negatief zelfbeeld
Rouwverwerking en vastgelopen rouw
Online consulten
Wanneer het voor u niet mogelijk is om fysiek aanwezig te zijn bij een consult, bestaat de optie voor een online consult. De online sessies worden op een veilige en betrouwbare manier uitgevoerd via een beveiligd videoplatform, waardoor u vanuit huis of een andere locatie aan de therapie kunt deelnemen.
Voor meer informatie over mijn werkwijze zie Soorten therapie
Afzeggen van afspraken
Het afzeggen van een afspraak kan tot 24 uur van tevoren. Bij niet tijdig annuleren, ook bij ziekte, of het niet verschijnen zonder bericht (“no-show”) wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht. Ik doe dat omdat het mij niet lukt om op korte termijn iemand anders nog te kunnen inplannen en omdat de verzekeraar deze tijd niet vergoedt. Bij niet tijdig annuleren van een afspraak breng ik €90 per zitting in rekening. Deze kosten kunt u niet declareren bij de verzekeraar.
Crisis en waarneming
Er is geen 24-uurs beschikbaarheid. Dit betekent dat je bij crisis contact op dient te nemen met de huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost.
In geval van afwezigheid op de praktijk door bijvoorbeeld ziekte en/of vakantie, krijgt u hiervan een melding op mijn voicemail. Ik heb ook altijd mijn afwezigheid assistent aanstaan op mijn mailbox. U wordt op dat moment nader geïnformeerd over wat u kunt doen.